Saturday, March 23, 2013

Dezbatere in familie: Arta e un lux sau luxul e o arta?

Si cum stateam noi toti laolalta, nu stiu cum se facu ca cineva a schimbat canalul TV si nu stiu ce-i veni de lasa la o emisiune in care Marioara Zavoranu isi etala casa, mai-mai ca-mi venea sa-i spun sa schimbe postul daca nu vedeam asa minunatii de tablouri...

Deodata ma macina o intrebare ca o foame nesatisfacuta, intrebare pe care ma trezi ca o  spusei cu glas tare: "Arta e un lux sau luxul e o arta?"

Prima care indrazni sa-mi raspunda a fost bunica:

"Normal maica ca arta e un lux, nu vezi cate tablouri valoroase, obiecte de arta si ce mobilier are femeia asta? Pai ce, crezi ca eu as putea vreodata sa mi le permit? Macar un  tablou d'ala de-as avea si ar arata mai bine casuta mea..."

"Eh, mamaie!" - o intrerupe tata. " Crezi ca se face primavara cu o floare? Ce am eu, poate parea lux altuia, iar ce are altul imi poate parea mie lux, depinde la ce aspiram, omul vrea intotdeauna ce nu are... Eu zic ca luxul e o arta, atata timp cat iti permiti orice, ai acces la arta..."

"Depinde ce intelegi prin arta! Eu nu cred ca arta e un lux, asa cum nu cred nici ca luxul e o arta: daca ai bun-gust, nu trebuie sa duci o viata luxoasa ca sa ai parte de arta. Arta la mine nu inseamna sa am o suta de tablouri in casa, ci unul deosebit, la fel cum transform in arta fiecare dimineata cand imi deschid sifonierul ca sa-mi aleg o tinuta cu care sa ma fac apreciata de cei din jur. Stiti doar ca sunt o gramada de  persoane publice  care habar nu au sa se imbrace desi duc o viata luxoasa. Nu conteaza cat dai pe lucruri, ci cum te aseaza!" -zise mama.

"Stii ce-mi trecu acum prin minte?"

"Sunt curioasa!"

"Ai putea sa intri cu brio in echipa Elegantine!"

"La nivelul lor nu cred ca ma ridic... Apoi daca nu ei, atunci cine ar putea sa compare mai bine produsele si serviciile premium in comparatie cu cele de pe plan international?"

"Ai dreptate!"

Am ascultat cu interes intreaga discutie, parerea mea fiind ca luxul,  ca si arta sunt niste termeni relativi si ca fiecare dintre cele trei pareri au o samanta de adevar.

5 comments:

  1. Arta e un lux nu pentru ca iti trebuie bani ca sa o ai, ci pentru ca iti trebuie bun-gust si stiinta de a o pune in valoare si nu orice poseda aceste capacitati. Vezi ce am intors-o? Imi place cum ai pus problema!

    ReplyDelete
  2. Cine putea sa o spuna mai bine decat tine? :)

    ReplyDelete
  3. Da intradevar Arta e un lux si pentru mine. Dar pe de alta parte luxul nu inseamna neaparat Arta :p depinde ce intelege fiecare prin lux .Frumos punctat ,imi place cum ai expus problema .

    ReplyDelete
  4. Depinde cum privesti lucrurile, pot si ambele :)

    ReplyDelete
  5. Arta e un lux :D

    luxul poti sa ti`l "aduni' o viata daca esti un om inzestrat cu putere financiara.....
    din punctul meu de vedere luxul este ceea ce ai langa tine....adica familia ta :X

    eu nu as da`o nici pentru tot luxul din lume:D

    minunat articol :*:*:*

    ReplyDelete