Monday, March 31, 2014

Doar cu PDC iei rapid permisul

"Chiar asa proasta sa fiu?" -spune ea gesticuland nervoasa.

Nu indraznesc sa scot nici un cuvant, o urmaresc tacuta si ganditoare.

"E a treia oara cand pic examenul de conducere si pun pariu ca as putea sa le dau lectii de soferie chiar politistilor din sala. Sa iau eu sala si apoi sa vezi cum vor ramane afis cand vor vedea ce soferita buna sunt, dar ce spun eu buna, sunt de nota 10 plus. Reguli, ce-mi trebuie mie reguli? Trebuie sa stiu sa tin volanul in mana..."



"Maya, nu e chiar asa -o intrerup eu- regulile sunt importante in trafic, trebuie sa citesti de multe ori legislatia, sa retii esentialul, sa cunosti regulile de circulatie si sa faci multe teste PDC."


"Sa ma vad eu cu permisul de conducere in mana si sa vezi ce raliuri fac prin oras, pun pariu ca politaii nu pot sa scrie mesaje si sa conduca in acelasi timp ca mine. Am testat eu pe un camp si sunt as in asta."

"Lasa-ma sa-ti spun draga mea, ca nu ti-a intrat in cap legislatia, asta in cazul in care ai citit-o, ca din ce spui nu prea pare."

"Ma plictiseste sa citesc atatea capitole..."

"Plictisita sau nu, trebuie sa citesti, altfel sa nu te miri de ce pici in continuare. Tu ai habar cati soferi inconstienti fac ce spuneai tu ca ai face daca ai lua permisul de conducere? Cate accidente se intampla din cauza incepatorilor? Nu neaparat ca se cred toti zmei ca tine, ci pentru ca nu au reflexele formate si nu reactioneaza rapid in diferite situatii. Permisul de conducere e o responsabilitate uriasa pentru ca in joc e viata ta si a celor care se afla in masina cu tine. Nu te poti juca cu asta!"

"Bine, bine! Am vrut si eu sa par mai cu mot, iti dai seama ca nu as face asta, dar nu stiu cum sa fac sa iau afurisitul ala de permis."

"Odihneste-te bine ca sa ai mintea limpede si citeste legislatia pe capitole, apoi rezolva chestionare auto pentru capitolul respectiv. Da SMS la 1353 cu textul PDC si pentru 3 euro ai acces la chestionare auto cu explicatii, astfel incat sa poti intelege acolo unde ai gresit.  Pe site-ul pdc.ro ai certitudinea ca toate chestionarele sunt fara greseli si ca nu te vor deruta, astfel incat tu sa pici din nou examenul."


"Sa sti ca e o idee geniala, asa voi face!"

"Ar fi cazul, pentru ca m-am saturat sa-ti folosesti masina pe post de bibelou in garaj si sa ma suni ori de cate ori trebuie sa ajungi undeva. Nu ai si tu ambitia asta sa nu mai depinzi de nimeni si sa ajungi unde vrei, cand vrei?" -ii zic razand.

"Ba da, am. Nu vezi ca trimit SMS? Acum trebuie sa plec ca am legislatia de citit si chestionare de completat. Vorbim dupa ce iau permisul. Te pup!"



Pleaca grabita si entuziasmata, iar eu nici nu apuc sa-mi iau la revedere. Un lucru e sigur, am ambitionat-o si stiu sigur ca de data asta nu va da gres...



4 comments:

  1. Foarte interesanta si amuzanta in acelasi timp povestioara. O sa tin minte site-ul pentru momentul in care-mi voi lua inima in dinti si voi decide sa incep scoala de soferi :)

    ReplyDelete
  2. Un sfat bun este mereu bine venit :)

    ReplyDelete