Friday, October 20, 2017

Frica de dentist nu mai e la moda, se poarta inhalosedarea

In cadrul forumurilor, multi adulti admit ca nu au fost niciodata la un dentist. Unii dintre ei sunt mandri de acest lucru, deoarece recunosc ca au economisit multi bani. Cea mai mare parte dintre acestia pretinde ca sufera de dentofobie, iar rezultatele acestor comportamente se vad in timp si credeti-ma ca statisticile in acest sens nu sunt imbucuratoare.

De cele mai multe ori, parintii transmit aceasta frica de dentist si copiilor, care neintelegand teama parintilor au impresia ca medicii stomatologi sunt un fel de "Bau-Bau". In momentul in care ajung la un cabinet stomatologic, simt un miros nou cu care nu sunt obisnuiti, aud zgomotele produse de turbina dentara si afla ca medicul stomatolog poate face injectii, iar atunci incep sa creada ca teama adultilor din familie este justificata. Mai sunt si cazuri in care un parinte in loc sa-si familiarizeze copilul cu vizitele la doctorul stomatolog si sa-i dea sigurari ca nu i se va intampla nimic rau, sa-l duca inainte la un control de rutina, sa-i spuna ca acela este locul unde poate scapa de cariile ce pot provoca dureri, sunt dusi prea tarziu la cabinet sau mai mult decat atat li se povesteste experientele lor neplacute din copilarie ori din vizitele anterioare.


Poate daca ne-am exprima cu indrazneala temerile, am putea sa luptam cu propriile fobii si sa nu le mai transmitem din generatie in generatie. 

Spun asta, pentru ca ducandu-ma la clina stomatologica Cris Smile, clinica la care de altfel apelez datorita serviciilor ireprosabile si personalului prietenos ori de cate ori am vreo problema sau vreau sa-mi fac un control, am vazut un pacient care intrase in cabinet ingrozit de-a dreptul si a iesit de-acolo extrem de relaxat. Am intrebat-o pe doamna doctor Cristina Munteanu cum a procedat de a reusit sa-l calmeze pe individul respectiv si mi-a raspuns ca prin inhalosedare. Initial am crezut ca e un fel de anestezie, dar de fapt aceasta procedura consta in administrarea unui gaz cu ajutorul unei masti atasate unui aparat. Acest gaz este o combinatie de protoxid de azot cu oxigen ce ajuta pacientii, fie ei mici sau mari, sa se relaxeze si sa coopereze cu medicul stomatolog. Din moment ce am citit ca se foloseste aceasta metoda si in sala de nasteri pentru relaxarea femeilor gravide si grabirea travaliului, cred ca daca copilul meu s-ar confrunta cu aceasta fobie as apela fara ezitare la aceasta metoda menita sa-l calmeze si sa-l relaxeze.

De ce ne temem de dentist?

Pe lista motivelor pentru care nu ne place sa vizitam cabinetul stomatologic sunt:

  • rusine cu propria dantura ca urmare a multor ani de neglijare a sanatatii orale
  • faptul ca altcineva poate avea control asupra noastra
  • anxietate produsa in urma unei experiente neplacute din trecut 
  • imaginea negativa indusa de altii
  • scaunul din cabinet
  • teama de ace si de injectii
  • sunetul produs de turbina dentara
  • mirosul specific dintr-un cabinet stomatologic

Ce este inhalosedarea si cum functioneaza?

Inhalosedarea este o metoda care a devenit din ce în ce mai populara in stomatologie, menita sa-i faca pe pacientii carora le este frica de dentist sa se relaxeze, sa resimta o stare de euforie si sa-i faca sa coopereze cu medicii stomatologi.

Acest gaz sau "aer magic", cum ii spunea doamna doctor, nu este toxic, ci doar o combinatie optima ce actioneaza asupra centrilor nervosi pentru a ne da o stare de bine. Nu este de mirare ca inhalosedarea este folosita in special la copii, pentru ca stiti ca unii copii nu au stare, iar misiunea medicilor de a colabora cu acestia parea una imposibila inainte de aparitia acestei sedari constiente.

Cresterea dozei se face lent si treptat, iar cand ajunge la o concentratie de 20% intervine relaxarea.  Pacientul este constient tot timpul, putand comunica cu medicul, iar la finalul interventiei dupa cel mult cinci minute iese de sub efectul gazului avand o capacitate normala de concentrare si coordonare. In tot acest timp, nu i se modifica pulsul, tensiunea, reflexele, rata respiratiei sau pupilele.


Indiferent care este motivul pentru care va temeti de medicul stomatolog, nu uitati ca puteti lupta impotriva acestei fobii prin inhalosedare. In definitiv, zambetul nostru este o carte de vizita...

25 comments:

  1. Si eu am crezut ca e tot anestezie, dar e bine si asa atata timp cat ajuta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, nu este vorba de anestezie. Poti citi mai multe detalii pe site-ul lor.

      Delete
  2. Am gasit un doctor bun si am scapat de frica :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa si eu. De cand merg la d-na doctor Cristina Munteanu, merg de placere la stomatologie.

      Delete
  3. cu toata frica,daca e cazul sa merg la dentist, nu neglijez! nu-mi place, dar e spre binele meu si sunt constienta de asta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acum ai aflat despre inhalosedare. Sunt sigura ca nu o sa-ti mai fie teama :)

      Delete
  4. Asta este o veste buna, eu m-am chinuit cu dintii toata viata, am facut o groaza de anestezii clasice si stiu ca nu este tocmai sanatos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inhalosedarea are efect antialgic,dar nu tine loc de anestezie, daca amploarea tratamentului o impune.

      Delete
  5. Wow, chiar nu auzisem de aceasta metoda! Ce-i drept, chiar daca esti adult, de multe ori senzatia de frica se inteteste, autosugestia fiid si ea de vina. Foarte util articolul tau, voi cauta daca se face (si unde) inhalosedarea si in Bucuresti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Clinica Cris Smile este in sectorul 5, Bucuresti. Gasesti adresa exacta la ei pe site. Eu ma tratez doar in Bucuresti, pentru orice :)

      Delete
  6. Sincer, nu stiam de aceasta metoda. Insa cred ca este foarte buna.

    ReplyDelete
  7. Ma bucur ca apar metode pentru tratarea acestei frici. Si eu m-am luptat cu ea, dar am avut noroc de un dentist bun care m-a scapat de ea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu m-am bucurat sa aud ca exista o metoda de a scapa de frica. Pe mine ma cuprinde teama, cand trebuie sa-mi scot vreo masea de minte. Atunci cred ca voi apela si eu la aceasta tehnica :)

      Delete
  8. Ce bine era sa fi fost asa ceva cand eram si eu copil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cel putin se pot bucura copiii nostri de aceste tehnici.

      Delete
  9. Sigur ca da. Poti suna pe mobil la acest numar 0723 918 404 sau pe fix la acest numar de telefon 021 423 00 72.

    ReplyDelete
  10. Multumesc pentru recomandare Andreea si informatiile utile :*

    ReplyDelete
  11. Copilul meu se teme foarte rau de dentist. As putea sa-i fac inhalosedare copilului meu la aceasta clinica?

    ReplyDelete
  12. Este prima data cand aud de aceasta tehnica. Ma bucur sa va ca tehnologia avanseaza si imi doresc ca copilul meu sa mearga fara teama la dentist

    ReplyDelete
  13. O sa i recomand aceasta tehnica sora mele care are o teama imensa de stomatolog si doreste sa fie anesteziata la orice consultatie si procedura

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu cred ca e mai inofensiva inhalosedarea decat anestezia. Nu cred ca e recomandat sa faci anestezie pentru orice, doar fiindca ti-e teama.

      Delete