Sunday, March 29, 2015

22 de pasi pentru o nutritie corecta

Cu toate eforturile mele din aceasta vara de a pierde kilogramele in plus, cu ocazia sarbatorilor de iarna, acestea au tinut mortis sa se reintoarca la mine. Nu-mi ramane decat sa ma inarmez cu multa vointa si scap din nou de ele. Banuiesc ca multe dintre femei au aceasi problema ca si mine, de aceea inainte de a incepe o dieta e bine sa tineti cont de cele 22 de reguli de aur:

1) Nu trebuie sa sariti peste mese, pentru ca asa cum bine stiti e important sa avem 3 mese pe zi si doua gusturi, preferabil la ore fixe, altfel riscati sa va provocati organismul, din cauza frustrarii la care este supus, sa isi faca rezerve excesive la urmatoarele mese.

2) Dupa masa nu mancati niciodata fructe, acestea se consuma doar pe stomacul gol, de preferat dimineata sau inainte de masa cu 20-30 de minute.



3) E foarte important sa nu mancati repede si sa mestecati de 5-6 ori fiecare inghititura, sa nu va uitati la tv si sa nu cititi in timp ce mancati.

4) Gustarile nu trebuie sa ne dea niciodata senzatia de satietate, ele au rolul de a va linisti foamea pentru masa ce urmeaza, nu de a va satura sau a va face sa renuntati la urmatoarea masa.

5) Alimentele nu se consuma foarte reci sau fierbinti, ci ar trebui sa va obisnuiti sa le consumati la temperatura camerei, pentru ca riscati sa va bruscati organismul cu temperaturi extreme.

6) Nu consumati apa imediat dupa masa, ci dupa minim 30 de minute, pentru ca apa dilueaza sucurile gastrice.

7) Nu folositi indulcitori si nici produse ce contin indulcitori, acestea ingrasa pentru ca nu numai ca nu combat pofta de dulce, dar o si sporesc.

8) Nu combinati la o masa prea multe feluri de mancare, ci inlocuiti-le cu un singur fel satios.

9) Consumati o salata de cruditati cu urmatoarele feluri de mancare: paste, humus, fasole batuta etc., chiar daca vi se pare ca nu s-ar potrivi.

10) Limitati consumul de grasimi saturate cum ar fi mezelurile grase, carnea, untul, lactatele integrale in favoarea grasimii de peste si a uleiului de masline, samburi de struguri, rapita, etc.

11) Evitati bauturile carbogazoase sau pe cele indulcite.

12) Alegeti lactatele de capra si de oaie in defavoarea celor de vaca.

13) Evitati cafeaua foarte tare si beti numai cafea arabica 100%;

14) Consultati eticheta alimentelor inainte de a le cumpara si evitati orice forma de amidon : amidon de porumb, amidon modificat sau amidon de cartofi.

15) Intre mese consumati daca va este foame: 10-12 bucati de seminte crude cum ar fi alune de padure, fistic sau migdale; 3-4 produse de patiserie Fibrio ca de exemplu saratele, biscuiti, crakersi sau betisoare ori un fruct (de evitat bananele, strugurii sau kiwi).

16) Nu mergeti la culcare dupa mai putin de 3 ore dupa masa de seara.

17) Nu consumati conserve de pe piata, pentru ca sunt pline de aditivi si conservanti.

18) Decat sa beti un fresh de portocale, e mai bine mancati fructul, pentru ca astfel indicele glicemic este mai mic datorita fibrei continuta in pielite sau il puteti dilua cu apa, dar fara adaos de zahar.

19) Daca vreti sa obtineti rezultate evitati orice abatere de la aceste reguli macar in primele doua luni, pentru ca orice abatere va tine pe loc sau chiar va trage inapoi o saptamana.

20) Desertul se consuma la trei ore dupa masa de pranz si nu trebuie sa mancati nimic dupa acesta cel putin o ora si jumatate.

21) Nu lasati sa treaca mai mult de 4-5 ore fara sa mancati o gustare sanatoasa si nu sariti peste mese.

22) Consumati produse BIO: lactate, ceaiuri, paste integrale, cereale, legume si fructe.

Eu o sa incerc sa tin cont de ele si o sa incep sa fac din nou macar o jumatate de ora pe zi de miscare, indiferent ca o sa aleg sa dansez cu copilul sau cateva exercitii de aerobic.



Voi reveni cu cateva trucuri pentru a va satura mai repede si cu retete de regim ce sper sa va fie de folos.
Si nu uitati: daca vrem, putem!

7 comments:

  1. De mare ajutor acest articol :) sper sa le invete toata lumea:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pana o sa le invat, ma mai verific cu acest articol, dar o sa incerc sa tin cont de ele :)

      Delete
  2. Multumim de sfaturi sunt foarte utile! :-* <3

    ReplyDelete
  3. foarte utile, voi incerca si eu sa tin cont de ele. Pup

    ReplyDelete