Tuesday, December 22, 2015

Magia din fotografii

Este incredibil cum simpla vizionare a unei fotografii vechi, evoca amintiri si rosteste povesti pastrate in adancul sufletului nostru. Este un adevarat har sa surprinzi emotii si momente frumoase pe o hartie lucioasa.  Daca ma iau ca exemplu pe mine, as putea spune ca de cate ori vad ceva ce-mi transmite o stare, simt nevoia sa o imortalizez cu ajutorul unei fotografii, poate tocmai de aceea imaginile pastrate de mine si considerate momente memorabile au majoritatea alti protagonisti. Cum uneori cuvintele sunt de prisos, o sa va arat pe rand fotografiile mele de suflet.

Prima fotografie pastreaza vie in inima mea amintirea primei iesiri in parc cu copilul meu. Era atat de uimit la vederea porumbeilor, incat pentru o clipa parea ca nu stie daca sa ii priveasca sau sa alerge dupa ei. Aceasi reactie o avusesem si eu cand eram de varsta lui. Imi amintesc de parca ar fi ieri cum incercam sa-i prind, cat ii invidiam ca puteau zbura, cum fiecare sunet provocat de falfaitul aripilor ma distra mai mult decat orice alt joc sau jucarie si ce sentiment de satisfactie imi provoca hranirea lor. E surprinzator cum poti pastra printr-o simpla poza doua lucruri: amintirea copilariei tale si pe cea a copilului tau.


 Bineinteles ca ajunsa la maturitate am reusit sa-mi indeplinesc visul de a zbura, dar nu cu avionul cum probabil ati fi tentati sa credeti, ci cu balonul cu aer cald. Am vrut sa ma bucur de priveliste, de adierea vantului, sa fiu in armonie cu natura, sa ma ridic incet de la sol si sa traiesc acel sentiment de liniste interioara si de deconectare de la grijile cotidiene, iar cu ocazia acestui eveniment am facut o poza pe care intentionez sa o transform intr-un tablou modern care sa atarne pe peretele camerei mele.


De multe ori imi zic ca nimic nu se poate compara cu dragalasenia copiilor sau cu cea a animalutelor, dar sa vezi indeaproape cum comunica acestia intre ei, este o senzatie care nu are nici un termen de comparatie. In fiecare an, cu ocazia sarbatorilor pascale, copilasii familiei pornesc in cautarea oualelor rosii ascunse prin gradina si se joaca cu iepurasii care-i egaleaza in zburdalnicie. Fiecare animalut din gospodaria bunicilor ii incanta pe micuti, iar in confirmarea spuselor mele vin nu una, ci doua fotografii...


Ce poate sa fie mai frumos decat prima dragoste? O dragoste inocenta si gingasa... Nu o sa pot uita cum initial am tratat in ras lacrimile baietelului meu (mi se parea prea mic ca sa sufere din dragoste) si cum mi-a reprosat ca nu-l iau in serios. Vazand ca lucrurile stau cu totul altfel fata de cum erau pe vremea mea, i-am dat cateva sfaturi si a reusit sa o cucereasca pe fetita care-i placea. Bucurie mare pentru sufletelul lui si o usurare pentru mine...


Acestea sunt doar cateva fotografii din viata de zi cu zi care ilustreaza diferite momente din viata mea sau a copilasului meu, iar eu ma bucur ca le pot  pastra sub forma unor secvente foto sau video, fiind dovezi solide ale intamplarilor traite de-a lungul vietii. Momentele cu adevarat magice sunt surprinse de fotografi profesionisti si sunt pastrate in albumele de nunta si cele de botez. Cu greu pot selecta o singura poza din aceste albume, dar daca ar fi sa optez doar pentru una, cu siguranta as alege-o pe cea care arata bucuria de a fi mama, fiindca nimic nu e mai important pentru noi decat prichindelul zamislit din dragostea noastra.


Uneori ma intreb cat de trist ar fi fost daca tehnologia nu ar fi evoluat in asa maniera incat sa ne faca sa revedem si sa retraim clipe pe care stramosii nostri le puteau pastra doar vag in mintea si in inimile lor, fara sa le poata ilustra urmasilor lor, ci doar sa le impartaseasca sub forma unor povesti mai mult sau mai putin credibile. Totul este acum atat de usor si chiar daca nu ne putem compara cu profesionistii care pun suflet si ofera fotografii de calitate, avem totusi multumirea ca vom retrai emotiile distinse in fotografii.

Am scris acest articol la provocarea Joker Event Club, agentie de servicii filmare, fotografie, sonorizare si lumini, pentru evenimentul tau.

P.S.: Amintirile raman cele mai de pret suveniruri pe care nici macar timpul nu o sa ni le poate rapi.

2 comments: