Friday, May 26, 2017

Lucruri esentiale despre renovarea acoperisurilor


Renovarea, reabilitarea si restaurarea acoperisurilor cladirilor reprezinta tipuri de lucrari distincte. Daca reabilitarea se refera la aducerea unei constructii la parametri normali de functionare, restaurarea are ca scop respectarea in mod strict a arhitecturii originale, pastrand inclusiv finisajele. De aceea, operatiunile de restaurare pentru fatade si acoperisuri sunt indelungate si necesita de obicei un buget foarte mare in comparatie cu costurile asociate ridicarii unei noi constructii. Eu voi face referire in acest articol la actiunile de renovare pentru acoperisuri de cladiri rezidentiale. 

Daca acoperisul casei a capatat un aspect invechit, culoarea sa estompandu-se, este clar ca trebuie sa investiti in lucrari de renovare, mai ales daca observati urme inestetice de rugina pe profilul acoperisului. Uneori, un strat de vopsea poate remedia problema. Totusi, cand survin semne ale uzurii si degradarii, se impune reparatia sau inlocuirea acoperisului vechi cu unul nou. 

tigla metalica mata sau lucioasa

Indiferent de materialul din care este creat un acoperis al casei, el necesita din cand in cand o minima intretinere. Va recomand sa alocati timp verificarii acoperisulului macar de doua ori pe an. Va mai sfatuiesc sa purcedeti la realizarea lucrarilor de renovare din timp, fara a astepta ca starea acoperisului sa se agraveze. Amanarea hotararii poate determina costuri ulterioare mai mari pentru interventii si reparatii. De pilda, daunele cauzate locuintei de scurgeri de apa si mucegai pot fi cu adevarat costisitoare.

Cea mai buna varianta, dupa parerea specialistilor in domeniu, poate fi sa optati pentru un acoperis metalic, deoarece veti scapa de grija intretinerii sale pe termen indelungat. Spre deosebire de alte materiale pentru acoperis, praful si funinginea nu adera cu usurinta la profilele din tabla. In plus, acoperisurile realizate cu rulouri metalice sunt mai simplu de curatat si de spalat atunci cand situatia o impune. Totodata, prezinta o mai mare rezistenta la conditiile meteorologice extreme, de exemplu la ger, furtuni, precipitatii sub forma de zapada si la arsita. In consecinta, puteti opta cu succes pentru profile de tigla metalica mata sau lucioasa ieftine si durabile. 

Daunele pe care le pot cauza ploile asupra peretilor interiori sau a substructurii acoperisului constituie o dovada ca acoperisul are nevoie in cel mai scurt timp de reparatii sau de inlocuirea sistemulului de jgheaburi si burlane existent, in cazul in care acesta nu dreneaza in mod eficient apa rezultata din ploi si zapada. Va recomand sa verificati intai daca exista elemente de fixare stricate, desfacute sau lipsa, daca elementele de racord sunt potrivite, etc. Nu este exclus ca schimbarile bruste de temperatura sa afecteze uneori accesoriile si sistemele de fixare.

Un alt pas consta in verificarea atenta a substructurii acoperisului, care trebuie sa fie bine aerisita. Circulatia insuficienta a aerului, plus umezeala si condensul sunt factorii care pot duce la probleme serioase, cum ar fi dezvoltarea si inmultirea sporilor de mucegai.

Izolatia reprezinta un alt element vital. De aceea, este important ca lucrarile de izolatie sa fie corect realizate, sa existe structuri etanse pentru mentinerea caldurii in locuinta pe durata iernii, dar si pentru pastrarea unei temperaturi interioare racoroase vara. Ganditi-va si ca de acesti factori depind costurile energetice pentru incalzire sau cele legate de functionarea sistemului de aer conditionat.

Sper ca articolul meu sa va fie de folos. Pupici!

No comments:

Post a Comment