Sunday, December 27, 2020

Între a crede și a face ce trebuie

    "Când ajungi să vorbești cu îngerii, începi să crezi" -acestea sunt vorbele unei persoane care a fost infectată cu Covid-19 și care încă îmi răsună în minte. 

    Recunosc că atunci când acest virus a început să se răspândească în întreaga lume și implicit când a ajuns la noi în țară, nu știam ce să cred. O mulțime de mesaje eronate se propagau frenetic pe toate rețelele de socializare prin filmulețe și argumente ce păreau convingătoare, am fost confuză însă nu și imprudentă pentru că îmi puneam întrebarea retorică "Și dacă e adevărat?". Apoi, am început să am în cercul de prieteni și în familie persoane infectate, iar eu trecând toate informațiile prin filtrul personal am ales să mă protejez și să cred în existența lui, nu neapărat în ideea că nu aș putea învinge virusul, ci din dragoste pentru soțul și părinții mei care mai au și alte afecțiuni, temându-mă că în cazul lor virusul ar acționa mai agresiv.

    Foarte mulți evită să se testeze în spitale sau să sune la salvare de teamă că doctorii vor să-i omoare  ca să ia bani de pe urma lor conform unor teorii ale conspirației, dar nu de această părere sunt și patru persoane cunoscute care le sunt recunoscătoare medicilor fiindcă i-a salvat după ce conform spuselor lor "și-au văzut moartea cu ochii". Din fericire pentru ei, nu s-au dus suficient de târziu ca să ajungă intubați, dar totuși nici suficient de devreme încât să nu aibă nevoie de maștile de oxigen.

    Unii cred că au avut acest virus chiar dacă nu s-au testat, iar alții așteaptă până când starea lor de sănătate se deteriorează extrem de tare și de repede.

Ce trebuie să faci în cazul în care vrei să știi rapid dacă te-ai infectat?

    O prietenă îmi povestea că fiul ei avea simptome de răceală, dureri mari de cap și de mușchi, iar primul lucru la care s-a gândit a fost că s-a infectat cu noul coronavirus. Întâmplându-se asta fix cu câteva zile înainte de Crăciun, a început să își facă griji dacă își poate petrece sărbătorile în siguranță. S-a interesat și a comandat de pe medplaza.ro un test rapid antigen produs de Realy Tech pentru detectarea virusului Covid-19. Timpul de așteptare al rezultatelor  pentru testul Realy Tech pe care i l-a făcut a fost de 10 minute, însă poate varia de la 10 până la 15 minute pentru alte mărci de teste rapide.



    Testele rapide antigen au o soluție tampon, iar modul în care vine ambalată această soluție este extrem de important, pentru că dacă vine în recipiente individuale înseamnă că poți împărți testele cu cei dragi și până la urmă vrei ca atât tu cât și ei să fiți în siguranță. 

    Testul se realizează prin prelevarea unei probe exsudat nazal cu ajutorul unui tampon sterilizat și după o procedură simplă de realizare a testului aveți rezultatul, așa cum v-am spus, în 10 minute. Știu că ea a apelat la medicul de familie pentru că acest test este un dispozitiv  medical  pentru diagnostic în vitro, de uz profesional și a vrut să fie sigură că e efectuat corect astfel încât să aibă un rezultat cert, dar ca să vă faceți o idee despre ce e vorba puteți urmări clipul video de mai jos:

Puteți citi aici ce spun medicii români despre eficiența testelor rapide antigen.

 
    Din fericire rezultatul lui a fost negativ, însă în cazul unui test pozitiv se recomandă realizarea și a unui test PCR.  

De ce a ales testul rapid antigen de la Realy Tech?

    Conform spuselor ei a sunat o asistenta care îi era rudă și care i-a sugerat să efectueze acest test pentru că are potrivit studiilor efectuate pe mai multe eșantioane de populație:
· Sensibilitate: 96,17 %
· Specificitate: >99,9%
· Acuratețe: 98,79%

    În plus, nu era dispusă să dea atâția bani pe un test făcut la cerere în spital, mai ales când copilul ei, pentru că și la 26 de ani în ochii mamelor tot copil ești, avea doar o parte din simptome. S-a bucurat că Medplaza Health asigură aceste teste la un preț accesibil și foarte competitiv pe piața din România, 40 lei pe bucată, și la câteva zile i-a refăcut testul ca să fie sigură că poate avea parte de sărbători fericite așa cum fiecare dintre noi și le dorește.

    Este adevărat că specificitatea și sensibilitatea testelor antigen au valori extrem de bune, dar e important de știut că se manifestă în condițiile în care încărcătura virală a pacientului este mare. Altfel spus, rezultatului testului poate fi fals-negativ în cazul în care nu ești foarte contagios, prin urmare și riscul de a contacta o varianta gravă a bolii sau de a transmite coronavirusul altor persoane este mai scăzut. Așadar, înainte de a petrece împreună cu familia, prietenii și rudele sărbătorile de iarnă faceți testul fiindcă sunt convinsă că viața lor e importantă pentru voi! Pe multe alte vicii sau plăceri de care ne putem lipsi dăm mai mulți bani decât pe acest test. Procedura de testare se face prin prelevarea unei secreții nazo-faringiane, este rapidă, fără dureri și eficientă.




    De ce am scris acest articol? Pentru că nu vă obligă nimeni să credeți în Covid-19, aveți dreptul la propria opinie și la libera exprimare, însă sunteți responsabili pentru viața voastră și a celor din jur, așa că testați-vă! Acum o puteți face: rapid și ieftin. 

    Vă urez: Sărbători fericite și sigure!

  

1 comment:

  1. Sunt mult mai ieftine dar as prefera un test la sange... Mi-e groaza când mă gandesc că trebuie să imi introduc bețișorul acela până in "creier" ��

    ReplyDelete