Wednesday, May 29, 2013

Moda in anii `60

Anii `60 au fost o explozie de trend-uri. Asemanatori cu anii `20 in acest liberalism de neegalat si in dorinta de a se elibera de vechi traditii, moda anilor `60 a oglindit si ea miscarile politice si sociale din acea perioada. Daca la inceput reflectau eleganta lui Jackie Kennedy, cu minunatele ei costume scurte si patratoase care aveau nasturi foarte mari, din anul 1964 lucrurile urmau sa se schimbe odata cu aparitia controversatelor rochii mini, introduse de Mary Quant.  

Dar liderii modei, la jumatatea anilor `60, erau englezii. The Mods, prescurtare de la Modernistii, erau aceia care au inceput sa se imbrace diferit fata de moda anilor `50 si sa influenteze in scurt timp moda londoneza. Grupul lor tinta era format indeosebi din tineri, iar The Mods au inceput sa-si lanseze propriile reviste si emisiuni de televiziune centrate pe stilul lor de viata. Formatiile rock The Who sau The Kinks au aparut din subcultura The Mods. Dar spre deosebire de stilul rock din anii`50, cu jachete negre din piele si jeansi uzati, stilul The Mods era unul mult mai clasic, cu o usoara tenta eleganta. Ei purtau camasi pe corp si pantaloni din stofa sau chiar costume croite special pentru ei, imitand stilul renumitilor designeri din Italia si Franta de atunci. Eleganta lor nu se desfasura numai in alb si negru, costumele fiind deseori colorate, dar femeile optau pentru haine in culori mult mai vii. Ele purtau jachete foarte scurte sau costume din era swing si chiar blanuri artificiale vopsite. 

 Aceasta explozie de culoare si bunastare urma sa fie inceputul perioadei hippie, una dintre cele mai extravagante si libertine perioade din istoria modei. Hainele barbatesti au inceput sa se confunde cu hainele purtate de femei, aparand un stil unic si androgin. Ambele sexe purtau jeansi cu talie joasa, tricouri cu inscriptii sau desene si esarfe sau bandane in jurul capului. Ei purtau sandale sau chiar mergeau de multe ori in picioarele goale. Iar in 1969, femeile au inceput sa poarte paltoane foarte lungi, pana in pamant si animal print-ul a devenit in voga.

8 comments:

  1. mie imi place acea explozie de culoare, poate incet incet ne vom intoarce la acei ani frumosii .

    ReplyDelete
  2. STINGACIU DANIELAMay 29, 2013 at 9:23 PM

    ce mi mai place mie si acum sa ma uit la pozele mamei,doamne frumos ii mai statea imbracata cu pantalonii aia evazati si cu trenciurile superbe:)

    ReplyDelete
  3. Intotdeauna mi-a placut moda anilor '60. De Jackie nici nu mai zic :)

    ReplyDelete
  4. Mereu mi-a placut moda hippie, mi se pare foarte feminina
    Mi-ar placea tare mult sa revina moda mersului in picioarele goale :) Imi si imaginez cum m-as duce desculta la birou sau la shopping.. si sa nu fiu singura, sa para ceva normal :))

    ReplyDelete
  5. Din cauza asta imi plac mie nuntile, pentru ca pe la 3 noaptea pot sa dansez desculta, iar dupa mine se descalta toata lumea :))

    ReplyDelete
  6. Si tata purta pantaloni evazati :)). Era tare chipes, desi o vecina i-a spus anul trecut ca e mai frumos acum :))

    ReplyDelete
  7. Era tare eleganta si finuta...Tu esti tare gingasa :) :*

    ReplyDelete