Sunday, May 10, 2015

Nu va neglijati sanatatea

“Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea”. – spunea Hipocrate.

Intotdeauna am considerat ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam si pe zi ce trece ma conving ce efecte dezastruoase pot decurge din neglijarea starii noastre de sanatate, tocmai de aceea m-am decis sa fac ceva in privinta propriei mele persoane. De cele mai multe ori muncesc mai mult decat ar trebui pentru ca vreau ca pe langa un job bine facut, sa fiu o mamica si o sotie perfecta, iar dupa ce familia mea adoarme, eu continui sa lucrez. Multi m-ar putea cataloga workofoba, eu as spune ca sunt doar o femeie ce vrea ca puiutul ei sa nu duca lipsa de nimic, chiar daca asta inseamna sa-mi sacrific din orele de somn, capatand o stare accentuata de oboseala si de lipsa de energie. 

Dupa ce am vazut spotul publicitar Vivat Familia, mi-am dat seama, ca solutia pentru problema mea e o vizita la acesta farmacie, care se concentreaza pe chintesenta interactiunii cu pacientul si unde de fiecare data am gasit intelegere, indrumare si unde am fost ajutata sa iau cele mai bune decizii. Poate nu stiati, dar la nivel national, 700.000 de oameni interactioneaza cu Vivat saptamanal, tot ce aveti de facut e sa va uitati dupa o farmacie independenta, semnalizata Vivat, unde gasiti trusa Vivat ce contine un set de medicamente, adaptat nevoilor dumneavoastra si ale celor dragi, in functie de sezon.

Eu, spre exemplu, dupa o scurta vizita la ei mi-am dat seama ca achizitionarea trusei de primavara, ce va fi disponibila in farmacii pana in data de 24 mai, a fost cea mai buna hotarare pe care as fi putut-o lua. Desi multi ar fi tentati cand sunt obositi sa bea cafea si energizante, specialistii  mi-au explicat ca astfel in acest mod isi fac rau si ca un lucru benefic pentru organism in astfel de perioade este administrarea de magneziu, de preferat Magnesium 300+ in a carei compozitie pe langa magneziu, intra grupul vitaminelor din grupa B si vitamina E.


Nu sunt genul de persoana care sa nu bage in seama semnalele pe care i le da propriul organism, dar astazi vreau sa trag un semnal de alarma asupra unei alte probleme mult mai mari decat oboseala dupa parerea mea, hernia inghinala. De ce spun asta? Pentru ca doua persoane dragi nu au luat in serios aceasta boala: prima persoana a fost bunicul meu, care dupa mai bine de cinci ani in care a suportat aceasta afectiune, neluand masuri pentru a o elimina, i-a adus complicatii grave. In tinerete medicii nu i-au dat prea multe sanse de supravietuire datorita problemelor grave pe care le avea la ficat, dar in mod miraculos s-a facut bine, iar la 40 de ani dupa aceasta cumpana a vietii, s-a intamplat sa nu mai poata amana interventia chirugicala pe care o presupunea vindecarea herniei. Fiindca a amanat prea mult acest moment, rezistenta peretelui abdominal i-a scazut si i s-a declansat  o boala ce i-a adus sfarsitul: ciroza. O alta persoana care a evitat tratarea herniei este socrul meu, care recent a suferit un accident vascular cerebral, iar din cauza acestei probleme aparent minore netratate la timp, recuperarea este mult mai greoaie decat ar fi trebuit sa fie din cauza durerilor in zona inghinala. De aceea e important daca suferi de o astfel de afectiune, nu mai amana tratarea ei! Nu uita ca esti responsabil pentru ce ti se va intampla si pentru lacrimile ce le pot varsa membrii familiei tale daca nu ai grija de tine...

Tocmai de aceea trebuie sa stiti cauzele, simptomele, ce aveti de facut si cum puteti evita hernia.

Cauze:
1. Varsta. Desi hernia inghinala poate aparea inca din primele clipe de viata ale unui nou-nascut, este mult mai frecventa in randul barbatilor cu varste de peste 50 de ani, pentru ca pe masura ce imbatranesc, musculatura, respectiv muschiul abdominal ce formeaza peretii canalului inghinal, devine tot mai slaba.
2. Efortul fizic. Ridicarea unor greutati mari poate cauza lasarea canalului inghinal si sa duca la aparitia herniei.
3.  Slabiciunea tesutului conjunctiv (in cazul persoanelor in varsta)
4. Constipatia persistenta, ce poate ingreuna foarte tare muschii abdomenului, accelerand astfel aparitia herniei.
5 . Neinchiderea corespunzatoare a diverticulelor in perioada de dezvoltare
 
Simptome:
-usoara senzatie de presiune
-durere intensificata la defecatie, la efort si la tuse, ca urmare a presiunii abdominale
-tulburari digestive
-umflatura vizibila si palpabila la locul durerii

Ce aveti de facut?
Trebuie sa  va adresati medicului, pentru ca tratamentul herniei inghinale este doar chirurgical, iar in primele trei luni dupa operatie menajati-va si evitati efortul. Puteti face exercitii usoare de intarire a muschilor abdominali, insa numai conform specificatiilor medicului. Nu uitati ca netratata duce la complicatii grave.

Cum poate sa fie evitata?
Hernia inghinala la sugari nu poate fi preintampinata, insa situatia este diferita in cazul adultilor daca avem grija ca musculatura abdomenului sa nu devina "lenesa" cu timpul, sa nu ne fortam si sa nu ridicam greutati carora corpul nostru cu greu le poate face fata.

Pe aceasta cale tin sa multumesc personalului medical din farmacie independenta din cartierul in care locuiesc, farmacie care este inscrisa in cunoscutul proiect Vivat-Familia, pentru ca ne-a indrumat sa achizitionam o centura pentru hernie inghinala, care ne este de un real folos in drumul catre recuperare, prevenind complicatiile si reducandu-i considerabil durerea.

Nu uitati ca in toate unitatile farmaceutice semnalizate cu sigla Vivat-Familia gasiti truse medicale concepute pentru diferite sezoane si afectiuni!



Aveti grija de sanatatea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra, pentru ca daca aveti sanatate sunteti cei mai bogati oameni de pe pamant si va puteti bucura de viata alaturi de cei dragi!

P.S.: Suplimentele alimentare nu pot substitui o dieta echilibrata si variata, numai de dumneavoastra tine sa aveti un mod de viata sanatos. In cazul in care suferiti de anumite afectiuni consultati un medic specialist sau cereti parerea farmacistului dumneavoastra de incredere, nu va administrati singuri medicamente care pot avea efecte negative asupra organismului dumneavoastra. Fiti responsabili!

No comments:

Post a Comment