Structura unui acoperis cuprinde, pe langa o serie de elemente, si sageacul – un detaliu definitoriu si necesar pentru orice acoperis in panta. Sageacul este amplasat imediat sub streasina, mascand capriorii si inchizand partea de sus a unui acoperis. De aceea, as putea spune ca joaca un rol essential in intregirea aspectului exterior al oricarei cladiri.
In principiu, utilitatea sageacului este corelata cu estetica acoperisului, precum si cu protectia pe care o confera. Ca sfat, va recomand o finisare adecvata realizata in functie de celelalte elemente si de fatada. Daca preferati, culoarea sa poate fi una constrastanta cu fatada ori intr-o nuanta asemanatoare.
Din punct de vedere tehnic, la fel ca panourile din oferta de tigla metalica, sageacul protejeaza constructia de actiune a factorilor externi: zapada, praf, vant si infiltratii. Totodata, acest element creeaza un adevarat scut contra pierderilor de caldura in interior.
Din punct de vedere tehnic, la fel ca panourile din oferta de tigla metalica, sageacul protejeaza constructia de actiune a factorilor externi: zapada, praf, vant si infiltratii. Totodata, acest element creeaza un adevarat scut contra pierderilor de caldura in interior.
Pe scurt, sageacul se poate realiza prin acoperirea capriorilor situati la capatul stresinii cu pazie din lemn si prin inchiderea planului orizontal aflat intre zidul extern si spatele paziei. Aceasta lucrare trebuie facuta inainte de a se aplica tencuiala pe peretele exterior al casei.
Constructiile cu acoperis traditional au sageac din lemn, insa in prezent aveti la dispozitie si alte posibilitati, cum ar fi crearea acestui element din profile PVC. Cele mai populare raman sageacurile din lambriu din lemn de brad, ales in functie de modalitatea de prindere pe capriori. De evitat este prinderea lambriurilor subtiri la distante mari, deoarece poate surveni deformarea sageacului.
Lucrarile de calitate impun utilizarea unui lambriu de grosime mai mare, cu prindere la distanta de cel mult 600 milimetri. Nu uitati ca lemnul se trateaza cu niste substante speciale inainte de instalarea propriu-zisa si impune o intretinere periodica.
In ceea ce priveste pozitia, sageacul poate fi amplasat longitudinal sau perpendicular pe pazie. In cazul unui montaj in plan orizontal, este nevoie sa efectuati intai o structura de montaj corespunzatoare.
Cum se trateaza si vopseste un sageac din lemn – cu ajutorul unei pensule potrivite, se dau doua straturi de grund incolor, pentru protectie, pe suprafata curatata bine anterior, apoi alte trei straturi de lac (intre aplicari se asteapta o zi pentru uscare) din rasina sintetica insolvent organic.
Nu sunt implicate costuri foarte mari in realizarea sageacului, astfel incat merita sa folositi cele mai bune materiale.
No comments:
Post a Comment