Friday, May 26, 2017

Lucrari de desecare si depresionare, efectuate de profesionisti

Ieri m-am dus sa platesc la asociatia de proprietari si m-am intalnit cu un nene care impartea brosuri si in timp ce stateam la coada imi turuia : "Societatea noastra, specializata in domeniul pilotilor forati si forajelor de alimentare cu apa, se ocupa si de lucrari hidroameliorative, precum desecarea si depresionarea terenurilor, utile in cazul unui regim hidric exudativ, adica atunci cand a avut loc o acumulare de saruri solubile in profilul solului. Este important sa recurgeti la ajutorul unor experti, in cazul in care aveti nevoie de operatiuni de depresionare si desecare a terenurilor. 
 
Printre principalele cauze ale saraturarii solului, se numara prezenta la mica adancime a panzelor freatice puternic mineralizate, de obicei aflate sub presiune. In urma oscilatiilor sezoniere de nivel, precum si datorita ridicarii apelor subterane prin capilaritate, in sol are loc o acumulare de saruri, solurile saraturare fiind afectate totodata si de procesele de alcalinizare. Pe aceste soluri, dar si pe cele care prezinta un continut mare de argila, o permeabilitate redusa si un coeficient mic de infiltratie a apei, apa va stagna la suprafata, neputand sa se infiltreze pe profilul solului, mai ales daca exista un exces de umiditate. Aceste neajunsuri se pot rezolva cu usurinta, apeland la lucrari de desecare, realizate prin intermediul crearii unor retele de canale deschise, permanente sau temporare. 

Scopul acestora este sa colecteze si sa conduca apele din zonele joase / depresiuni / ape scurse de pe versanti / ape ramase in urma indepartarii surplusului de apa de pe terenurile agricole / rezultate in urma precipitatiilor abundente, irigatiilor in exces sau topirii zapezilor, catre puncte de evacuare.

In general, reteaua de canale de desecare este compusa din: canale primare – cu rol in colectarea apelor in exces, canale colectoare si canalul principal de evacuare, servind la preluarea apelor de la canalele colectoare. La realizarea oricarui sistem de desecare, trebuie stabilite densitatea si adancimea canalelor de evacuare, alaturi de debitele evacuate. Reteaua de desecare poate fi proiectata diferit, totul depinzand de marimea suprafetei destinate desecarii. Pe langa aceasta retea, se mai pot efectua santuri de scurgere (rigole) provizorii, pentru a facilita scurgerea apelor de pe microdepresiunile create intre canale. 

Parametrii care sunt urmariti (densitatea canalelor de desecare, dimensiunea, adancimea si lungimea lor) pentru a servi amenajarii eficiente a teritoriilor cu soluri afectate de saraturare, vor fi stabiliti in functie de caracteristicile solului. Toate acestea reprezinta lucrari hidroameliorative utile pentru efectuarea unei spalari ingenioase a sarurilor din solurile vizate."
 
Eu nu am nevoie de astfel de lucrari, dar daca va intereseaza... Ce sa zic? Apelati la serviciile prestate de firma certificata SC PRODAC SRL, pentru ca omul respectiv parea ca pune mult suflet in ce zice.

No comments:

Post a Comment