Thursday, May 18, 2017

Cel mai bun tort preparat cu un ingredient special: ulei de cocos Niavis

vegis
Am fost provocată de Vegis să creez o reţetă originală care să aibă ca ingredient obligatoriu ulei de cocos Niavis. Am acceptat iniţial gândindu-mă la câte reţete cosmetice ştiu, dar în ciuda faptului că face minuni în cremele pe care mi le prepar datorită efectului antibacterian, hidratant şi anticelulitic pe care-l are, nu mi se părea nimic spectaculos în prepararea unei creme pe care o fac destul de des şi nici nu trebuia să depun prea mult efort ca aceasta să fie gata.


În bucătărie nu l-am folosit niciodată, dar de ce să nu risc? Nu am pregatit niciodată un tort, dar de ce să nu o fac începând de acum?

Pornind de la ideea că se foloseşte ca înlocuitor al untului, am început să dau un prim contur a ceea ce aş vreau să obţin: un tort delicos, dar nu orice tort ci unul care să aibă în compoziţia blatului, a cremei şi a glazurii uleiul de cocos Niavis. Cum două minţi strălucite sunt mai eficiente decât una, mi-am chemat şi o prietenă care să-mi zică cum i se par ideile mele. După ce a analizat uleiul de cocos şi a remarcat că este mult mai bun faţă de ceea ce foloseşte ea în bucătărie, ideile ne veneau de la sine. Una spunea ceva, cealaltă altceva şi aşa a luat naştere reţeta celui mai bun tort cu cocos pe care l-am mâncat vreodată.

Nici nu e de mirare ca ne-a ieşit ceva delicios, pentru că Vegis este câştigătorul premiului I la Gala Premiilor în e-Commerce ca Cel  Mai Bun Magazin Online de Produse Organice şi Naturale din România, astfel confirmându-ni-se că darurile pe care ni le face natura aduc prospeţime, energie şi savoare în orice bucătărie, chiar la noi acasă.

Ingrediente


Pentru blat avem  nevoie de:
  • 7 ouă
  • 2 linguri de ulei de cocos Niavis
  • 150 grame zahăr
  • 130 grame făină
  • 60 grame cacao
  • 4 grame praf de copt



Pentru mousse de cocos vom folosi:
ingrediente mousse de cocos
  • 200 grame cremă de branză 
  • 250 grame mascarpone
  • 2 linguri de ulei de cocos Niavis
  • o nucă de cocos
  • 150 grame zahăr pudră
  • 500 ml smântână pentru frişcă
  • 15 grame gelatină
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
 Pentru glazura oglindă  ne sunt necesare:
  •  300 grame de zahăr
  • 100 grame cacao
  • 150 ml apă
  • 200 ml frişcă
  • 10 grame gelatină
  • o lingură de ulei de cocos Niavis
Recunosc că  punerea pe hârtie a ingredientelor a fost partea uşoară a lucrurilor. Încercând ceva nou pentru mine şi pe care nimeni nu l-a mai făcut până atunci, au intervenit emoţiile şi nu m-am putut stăpâni să nu mă întreb dacă o să iasă gustos şi dacă va plăcea şi altora.

Cum se prepară blatul?  

 

Am pus într-un bol făina, praful de copt şi cacaua, apoi le-am amestecat. Am separat albuşurile de galbenuşuri. Gălbenuşurile le-am amestecat cu uleiul de cocos şi cu două linguri de zahăr, iar separat am bătut albuşurile spumă şi apoi le-am amestecat cu zahărul rămas. După ce am turnat conţinutul bolului în care am amestecat gălbenuşurile în cel în care am bătut albuşurile, am amestecat toată compoziţia rezultată cu ingredientele din primul bol (cel cu cacaua).  Apoi, tot ce mi-a rămas de făcut a fost să pregătesc forma rotundă pentru copt, să pun totul în formă şi să o las 40 de minute la cuptor la o temperatură de 170°C. 

Mirosea atât de bine, încât îmi pare rău că nu pot trimite către voi aromele pe care le simţeam eu în bucătărie.

preparare blat de tort

 

Cum se prepară crema de cocos cu mascarpone?

 

Am luat smântâna pentru frişcă de la frigider, am turnat-o într-un castron metalic răcit în prealabil la congelator, am adăugat zahărul pudră şi amestecat-o cu robotul de bucătărie (dacă o amestecaţi cu robotul de bucătarie aveţi grijă să nu vi se taie în cazul în care uitaţi să opriţi robotul la momentul potrivit, dacă vi s-a tăiat nu-i problema adăugaţi-i zmeură şi băgaţi-o la congelator ca să vă puteţi bucura de o îngheţată delicioasă). Între timp am amestecat într-un alt bol uleiul de cocos cu mascarpone, crema de brânză şi zahărul vanilat. Separat am lăsat gelatina la hidratat, apoi am topit-o la bain-marie şi am lăsat-o să se răcească.

După ce am spart nuca de cocos, mi-a venit geniala idee ca jumătate să o dau pe răzătoare şi cealaltă jumătate să o tai cu cuţitul (bucăţile de cocos tăiate cu cuţitul i-au dat o textură deosebită). Am amestecat totul şi am obţinut o cremă delicioasă.

Yammy, yammy!  Parcă-i simt gustul...


După ce am scos blatul de la cuptor, l-am lăsat la răcit, l-am tăiat în două, l-am însiropat şi i-am pus la mijloc crema de cocos, apoi l-am înfăşurat in folie ca să nu prindă mirosuri străine cât este lăsat la frigider. Normal se lasă minim două ore, dar eu l-am lăsat mai mult.


 Cum se prepară glazura?


Am amestecat zahărul cu cacaua, frişca şi apa, apoi le-am pus la fiert timp de 10 minute. Separat am lăsat gelatina la hidratat, apoi am topit-o la bain-marie, ca mai apoi să o adaug împreună cu uleiul de cocos restului compoziţiei.

În tot acest timp băieţelul meu împreună cu trei prieteni de-ai lui dădeau o adevărată revoluţie în bucătărie şi se înarmaseră cu pancarte din foi A4 pe care scriseseră că vor tort. Nu ştiam dacă să râd de ce năstruşnicii le trec prin minte sau să plâng de nervi, aşa că am început să le zâmbesc nervos, întrebându-mă când vor pleca din bucătărie şi mă vor lăsa să-mi termin treaba...


 După ce s-a răcit glazura, am turnat-o peste tort şi l-am ornat după propria-mi preferinţă.



Să vă mai spun că din cinci în cinci minute intra în bucătărie câte un copil ca să mă întrebe când e gata tortul şi a cui e ziua? Când le-am văzut entuziasmul, am început să mă gândesc dacă a fost o idee bună să-i invit pe la noi şi mi-era teama că se vor strâmba toţi atunci când vor mânca din tortul meu cu cocos, pentru că toţi copiii sunt sinceri şi nu mă aşteptam să mă menajeze în vreun fel dacă rezultatul nu era cel aşteptat de ei. Deşi arăta foarte bine, nu puteam să nu mă întreb ce gust va avea.

"Oare e bun?" - mă întrebam.

Le-am pus câte o felie la fiecare şi am aşteptat "jurizarea", neîndrăznind parcă să gust...

După ce mi-au spus copiii că e bun, am gustat şi eu din porţia mea. Era minunat... Chiar şi soţului care nu e fan cocos i-a plăcut, iar soacra a spus că de acum nu mai vrea să mănânce decât un astfel de tort....

Aşa că totul e bine când se termină cu bine.
Mulţumesc Vegis că m-ai provocat să fac acest tort delicios şi că ai adus o parte din savoarea dată de natură la mine acasă!

P.S: Am realizat şi un clip cu prepararea acestui tort. Vizionare plăcută!

34 comments:

  1. Waww si frumos si bun,felicitari! Ador cocosul,indiferent in ce este incorporat. Apropo:Daca nu era VEGIS nu faceai asa minunat tort. Nu-i asa? :))) Te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur nu, pentru ca nu faceam un astfel de tort (reteta e inventata, 100% originala) si nici nu stiam ce secrete ascunse am :))

      Delete
  2. La cate retete cu ulei de cocos am vazut in ultimul timp, am zis ca e musai sa il incerc. Este adevarat ca la prajiturit sunt un adevarat dezastru in ceea ce priveste partea estetica, dar la gust imi iese. Arata foarte bine tortul si cred ca a fost delicios.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fost foarte bun. Pacat ca nu va pot da si voua o feliuta ca sa va convingeti ca niciodata nu ati mancat ceva mai bun. Eu cel putin, nu...

      Delete
  3. Un tort foarte delicios! Pozele spun totul!

    ReplyDelete
  4. La ce ingrediente are, nu are cum sa ni fie gustos si arata super fain. Cred ca si un blat rece ar merge si astfel am scapa de foc. Nu cred ca are rost sa te mai intreb daca pana seara a mai ramas ceva :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E singurul tort care s-a mancat in aceiasi seara, desi cred ca a avut vreo 2-3 kilograme

      Delete
  5. Din toate retetele de torturi vazute pana acum, sa stii ca aceasta a devenit preferata mea! Arata delicios!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Desi m-am bucurat enorm cand l-am gustat, cand vad ca apreciati si voi rezultatul, sunt mai fericita ca niciodata... M-am ales cu o reteta reusita si ceva bun de mancat, asa ca nu am avut nimic de pierdut :)

      Delete
  6. Wwoowww ce bine arata, foarte profi, cred ca este si tare bun :)

    ReplyDelete
  7. sunt sigura ca a iesit excelent dupa ingredientele folosite si cum arata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am mai gatit cu ulei de cocos pana acum, dar dupa cum mi-au iesit toate vreau sa-l mai folosesc. Am gasit o reteta de maioneza, pe care vreau s-o incerc...

      Delete
  8. Arată minunat și sunt sigura ca are un gust excelent, sper sa fac și eu unul după rețeta ta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merita sa incerci. O sa-ti placa rezultatul :)

      Delete
  9. Arata super tortul. Imi aduce cumva aminte de biscuitii Oreo :p Pacat ca nu pot gusta. Sau pot daca il fac si eu acasa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este mult mai bun decat biscuitii. Fa-l! Nu o sa regreti :)

      Delete
  10. Vai de capul meu arata dementiallllllll!!!!!!!!! Nici eu nu sunt fana ''cocos'' dar banuiesc ca uleiul nu are un gust atat de pregnant incat sa nu mai poti deosebi gustul si altor ingrediente. Felicitari,cred ca am sa incerc si eu cat de curand :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu are, il poti folosi ca inlocuitor al untului, iar cocosul natural e foarte bun...

      Delete
  11. Ce bine arata tortul, chiar mi-ai facut pofta. Nu am incercat pana acum reteta de tort cu cocos dar cred ca merita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aceasta e o reteta inventata. E foarte bun. Daca vrei sa-l incerci, merita efortul :)

      Delete
  12. singurul tort facut de mine este cel cu morcov. Arata farte bine tortul tau si pare usor de facut. Poate imi fac curaj sa incerc si eu reteta asta

    ReplyDelete
  13. Woow, te pricepi nu gluma, sunt sigura ca a fost delicios.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu cat ma pricep... Este primul meu tort si cu siguranta nu va fi ultimul. Nu de alta, dar am cereri de la familie. Abia i-am invatat :))

      Delete
  14. arata delicios si se vede ca ai muncit mult. Pacat ca nu m-ai chemat si pe mine?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca te chemam veneai? Mai degraba iti trimiteam o felie prin curierat rapid :))

      Delete
  15. Great recipe!
    Looks so delicious !
    love coconut !
    http://helenamybeauty.over-blog.com/2017/06/manger-equilibre-grace-aux-smoothies-eat-balanced-thanks-to-the-smoothies.html

    ReplyDelete
  16. Nu pot sa spun ca erau preferatele mele, dar cu aceasta reteta cu siguranta au devenit.

    ReplyDelete